Zbigniew Brzezinski menționa în opera „Marea tablă de șah” că „Rusia riscă să devină un spațiu gol” !
Fragment dintr-un interviu oferit de marele geopolitc Zbigniww Brzezinski unui jurnalist rus:
– În 1997 , în cartea ” Marea tablă de șah ” ați numit Rusia o ” gaură neagră „, și a spus că pentru Rusia, nu este vorba despre nici o alegere geopolitică , este vorba de supraviețuire . S-au schimbat punctul de vedere ?
– Am descris realitatea care a existat la momentul respectiv . Colapsul Uniunii Sovietice a creat un vid geopolitic ( dacă nu vă place cuvântul ” gaura ” ) , un spațiu care nu a putut să se susțină între China și Europa . Situația sa îmbunătățit de atunci , Rusia și-a recăpătat stabilitatea economică și politică . Dar concluzia fundamentală pe care am făcut atunci , este actuală și astăzi : Rusia nu poate atinge succesul și prosperitatea de cetățenilor în viitor fără relații mai restrâne cu Europa . Dacă nu , se va transforma în gol . Criza demografică este foarte gravă , procesul de îmbătrînire a populației are un ritm înalt . Urmează creșterea dramatică a Chinei, stat vecin . Dacă nu va fi capabilă să se deplaseze în Europa , în timp ce se gandește la Rusia ca la un imperiu . Am în minte cuvintele lui Medvedev cu privire la zona de interese privilegiate a Rusiei .
– Crezi că nu avem dreptul să facă acest lucru ? Dar Statele Unite au , de asemenea, zona lor preferat .
– Nu este așa . Ne-am împăcat cu existența Cuba comunistă , nu ripostăm atunci când navele și aeronavele rusești sosesc în Venezuela . Cu toate acestea , nu vă plac navele SUA în Marea Neagră . Trebuie sa scăpați de mentalitatea voastră . În secolul XXI , nu există zone privilegiate .
– În cartea dumneavoastră sugerați să împărțim Rusia în trei părți : Europa , Siberia și Orientul Îndepărtat …
– Ai denaturat cuvintele mele . Am fost vorba despre altceva . Rusia nu se poate dezvolta din cauza centralizării politice excepțională – toate deciziile se iau la Moscova . Ca urmare ,parțile rămase ale statului se dezvoltă foarte încet . Am menționat că: dacă Rusia ar fi avut aceleași relații a republicilor ruse cu centrele din Orientul Îndepărtat , Siberia și Moscova , toate regiunile ar fi într-o poziție mult mai bună și au putut să coopereze în mod activ cu vecinii lor . De exemplu , Orientul Îndepărtat , în noua Rusia descentralizată ar putea soluționa probleme mult mai grave cu așa state bogate bogate și influente ca China și Japonia . Rusia de Vest ar putea coopera cu țările scandinave . În cazul în care SUA ar fi fost centralizată la fel ca Federația Rusă , nu am fi avut California și New York . Elitei birocratică îi place să paraziteze regiuni provinciale . Uite ce se întâmplă în regiunile dumneavostră din Extremul Orient !
-Eu sunt din Orientul Îndepărtat , din Habarovsc .
– Știu Habarovscul . Uită-te la orașe rusești și chinezești de pe ambele maluri ale râului . Un nivelul diferit de viață ! Aveți miliardari în Moscova , care dețin capital financiar în Londra , Cipru , Insulele Cayman . Ei nu investesc în în dezvoltarea Vladivostocului și Habarovsk . Și ce se întâmplă acolo ? Oamenii pleaca sau mor . Din păcate , aveți tendința să considere orice critică ca atac la adresa statului . Rusia ar trebui să scape de acest complex .
– Crezi că mai devreme sau mai târziu, Orientul Îndepărtat va reveni chinezilor ?
– Dacă spațiul este gol , întrebați-vă cât de mult timp va rămâne gol ? Uită-te la hartă și compara dimensiunea Asiei rusești și ne – ruse . Partea rusă este la fel de mare ca restul Asiei . Și cât de mulți oameni locuiesc ? Doar 35 milioane de oameni față de 3.5-4 mlrd pe cealaltă parte . Există puternica Chină, cu orașe și drumuri , ca în America . Se vede ritmul înalt de creștere a Indiei , Iran promițătoar . În cazul în care Rusia va putea atrage în Orientul Îndepărtat și Siberia investiții și capital uman, să atragă fluxurile de imigrație , ei bine , atunci aveți un viitor . Rusia are oameni talentați , un puternic simț al identității naționale , însă tendințele imperialiste vechi vă izolaează și crează o situație în care toți vecinii vă urăsc ca stat, și întrețin relații cu Rusia doar din frică .
Un articol realist pe care-l apreciez! Bine te-am găsit, Marin!
ApreciazăApreciază