
sursa foto: Expresul.com
„Știați că, în anul 2017 orașul Ungheni marchează 555 ani de la prima sa atestare documentară. În scopul consemnării celor mai importante date istorice legate de orașul Ungheni, Primăria orașului , în parteneriat cu IP Centrul de Resurse pentru Dezvoltarea Durabilă Locală și Regională, a lansat inițiativa de implementare participativă a proiectului „Ungheni – 555” . Cu acest prilej, pe întreaga durată a anului 2017 se vor organiza 555 evenimente de promovare a orașului nostru”. scrie Primăria mun. Ungheni
În acest context, ca cetățean al mun. Ungheni și prin faptul că îmi iubesc foarte mult localitatea natală, am să vin cu 10 propuneri / idei de promovare a mun. Ungheni pe arena Națională și Internațională, inclusiv în cadrul Proiectul inovativ, unic în Republica Moldova, „Ungheni – 555”.
-
Festivalul Castanului
Or. Ungheni are pe teritoriul său cîteva obiective turistice de importanță națională: Podul Eiffel, Calea ferată cu ecartament dublu pe tot teritoriul orașului, Una din primele locomotive care circula pe traseul Chișinău – Ungheni, Rîul Prut, Alea de Castani, etc. Totuși, după părerea mea, ceam mai cunoscută rămîne Alea de Caștani, care cuprinde în jur de 2000 de castani, amplasați pe ambele părți a străzii principale a orașului, Naţională, cu direcţia Est – Vest.
În ultima perioadă, pe tot teritoriul Republica Moldova se implementează strategia de promovarea a localităților și atragerea turiștilor prin diferite Festivaluri. Exemplu ne poate servi: Bostaniada – Lozova; r. Strășeni, Lavanda Fest – Cobusca Veche, r. Anenii Noi; Festivalul Cartofului – Briceni; Festivalul Strugurilor – Cimișlia; Festivalul „La plăcinte” – Năpădeni, r. Ungheni; iProsop – Holercani, r. Dubăsari; Must Fest – Cricova, Gustar – Orheiul Vechi (organizat anul acesta de pămînteanul nostru – Artiom Ursoi); etc.
„Festivalul Castanilor / Castanului / Alea de Castani este un festival etno-botanico-gastronomic care are loc în comuna or. Ungheni, care se organizează anual, în (perioada de organizare). În cadrul acestuia se sărbătorește frumusețea Aleii de Castani și roada de castan. Festivalul promovează turismul local / național / internațional, bucatele din castan și cele tradiționale, valorile social-culturale și natura urbană. În cadrul festivalului se mai organizează expoziții și concursuri, cum ar fi: cei mai ciudați castani, cel mai mare castan, cel mai mic castan, cea mai neobișnuită utilizare a castanilor (fruct), etc.
Mai multe detalii: Festivalul Castanului / Castanilor / Alei de Castani
Bonus: Există deja și pagina de facebook pentru eventualul festival: Festivalul Castanului, cît și reflectare în presă: Inițiativa de organizare anuală a Festivalului Castanilor în mass-media.
2. Run4Ungheni / Maratonul Vest / Maratonul Ungheni
Idea este de a organiza un Maratonul sau Cursă de atletism, care ar cuprinde toată suprafața orașului Ungheni. Eventual, cursa ar începe din str. Ștefan cel Mare (intrarea în or. dinspre Nisporeni (R42), sectorul Dănuțeni și ar continua pînă în s. Zagarancea, intrare dinspre Sculeni / Bălți, după care prin tot cartierul Tineretului și Centru pînă la Finiș. Eventual am schițat și un model al traseului. Această cursă ar promova imaginea orașului, descentralizînd vizibilitatea tuturor cartierelor, nu doar a centrului și a Pieții Independenței.
3. Cursa de ciclism: Podul de Flori (Ungheni – Iași)
Prin această cursa, s-ar promova frăția dintre Ungheni și Iași, renașterea valorilor naționale și promovarea istoriei, unității de neam și implicarea unor actori, la moment internaționali (România și UE, în cazul Iașului).
4. Cel mai mare TRICOLOR pe o clădire administrativă
Cred că această idee nu necesită multă descriere: Este vorba ca pe fațada clădirii Primăriei mun. Ungheni (6 et. * 3 metri = 18 metri, cel puțin) să fie arborat un TRICOLOR cu o lungime de cca 18-25 metri și o lățime de 7-10 metri. Poate am putea obține și un record național / internațional în acest sens.
5. Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova la Ungheni, cu genericul: „Uniunea Europeană începe de la Ungheni”
Cel puțin, din start, pare o idee utopică, însă nu și nerealizabilă. Acest eveniment ar promova la nivel internațional, regional și național imaginea urbei noastre, oferind un înalt grad de încredere potențialilor investitori din vest de a investi bani în regiunea noastră, mai ales că infrastructura Ungheniului permite acest lucru cît și amplasarea fizico-geografică.
În concluzie, Dragi Ungheneni, noi suntem viitorul acestei urbe și tot noi suntem cei care trebuie să punem accentul pe promovarea și dezvoltarea orașului nostru iubit. Fiecare idee parvenită din partea băștinașilor, raportată la numărul evenimentelor planificate, va face ca mun. Ungheni să fie cel mai mediatizat oraș din Republica Moldova cît și peste hotarele ei. Noi suntem generatorii de propuneri, Noi suntem proiectul „UNGHENI-555”
Propunerile dvs. precum și un proiect de eveniment le puteți expedia pe adresa de email a Primăriei orașului Ungheni: primaria.ungheni@gmail.com acestea vor fi incluse într-un calendar al evenimentelor pentru anul 2017 și va fi plasat pe pagina web a primăriei orașului Ungheni www.ungheni.md.
Mai multe detalii la tel: 023627439
Pingback: COMUNICAT DE PRESA - Ungheni.md | Primăria orașului Ungheni
Pingback: Orașul Ungheni 555 de ani de la prima atestare documentară – Site Title
Pingback: „Reconstrucţia Ecologică” – idee de înverzire a mun. Ungheni, inspirată de peste Prut. |
Pingback: [Inițiativă] Sondaj: Se caută nume personalizat pentru parcul central din mun. Ungheni! |
Pingback: Festivalul Castanilor |
Pingback: Premieră la Ungheni: Festivalul Castanilor |
Pingback: Poezie: Alea de Castani din Ungheni |
Pingback: Anunț: Festivalul Castanilor, mun. Ungheni, se contramandează pentru toamna 2017 |