2 comentarii la “OPINIE: Experiment fabulos în Suedia despre utopia socialismului! Mai simplu de atât, nici că se putea!

 1. Profesorul suedez şi-a înşelat studenții cu un mic truc propagandistic. Pilda lui se bazează pe o premisă falsă – aceea că societatea capitalistă recompensează meritul, că bogăția se distribuie pe acest criteriu. Dacă succesul în capitalism ar reflecta meritul, atunci Eminescu şi Creangă au fost nişte neica nimeni, iar noi ar trebui să studiem la literatură operele lui Radu Cinamar sau Pavel Coruț. În literatura anglo-saxonă, Sandra Brown s-ar număra printre marii scriitori. Ar trebui să-i avem în Academie pe Boia şi Daniel Roxin pe post de cei mai mari istorici.
  Edison a fost bogat, dar nici pe aproape de Rockefelleri, Rothschilzi, Soros şi alții care ce au dat omenirii şi cum şi -au făcut averea? Einstein la rândul lui, ce avere a avut? Chiar Edison este suspectat că şi-a însuşit invențiile altora printre care Tesla, care era sărac.
  Capitalismul nu recompensează meritul decât întâmplător, dar întotdeauna ticăloşia, lipsa de scrupule, tupeul.
  Numai noi credem că visul capitalist este să-ți rupi şalele culegând căpşuni, punând parchet, muncind 12 ore pe zi pentru un salariu decent. Ăsta e capitalismul pentru fraieri, nu e visul ci ratarea lui.
  O imagine mai cinstită a societății capitaliste este următoarea: profesorul suedez împarte studenții în 4 categorii. Prima este aceea a putorilor fără pile şi bani care nu trec examenele. A doua este formată din fiii sponsorilor bogați ai universității care primesc subiectele şi răspunsurile deoarece trebuie să ia note bune. A treia e formată din studenți care i-au rotunjit veniturile profesorului şi de aceea iau note bune. A patra e formată din studenți muncitori care nu au nici bani nici pile nici înclinații infracționale şi trebuie să învețe ca să termine facultatea, deşi intuiesc vag că e ceva în neregulă cu notarea.
  Sigur, ar mai putea fi şi cei cu fițuici, care fentează sistemul fără colaborarea autorității.

  Apreciat de 1 persoană

  • E vina cred, prin excelenta, a parintilor c-au educat copiii „sa munceasca” doar daca „sunt platiti”, doar daca vad „recunoscuta” munca lor de catre altii. Dac-ar fi spus copiilor, de mici, ca e firesc ca sa munceasca, cand vor fi adulti, nu numai pentru ca vor fi platiti, ci pentru ca, in primul rand, e societatea viitoare ca va triumfa, iar beneficiile le vor avea copiii lor, „situatia” experimentului s-ar fi schimbat. Nu ar fi „esuat”!
   Morala: e CONSTIINTA omului c-ar trebui treptat, ca sa evolueze. Dar cine stie, cand?! 🙄
   Experimentul este dimpotriva, un „succes” si dovedeste numai, cat sunt OMENII de INVOLUATI, ca SPECIE, pe scara Kardashev.. 😥 Si cat de preistoric””, e CAPITALISMUL..

   Apreciază

Te provoc la discuție...

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: